söndag 28 januari 2018

Liberala val

Klart emot

Som liberal vill jag att människor ska få vara den eller det de vill och att de själva ska få välja i sitt liv. Men det finns klara gränser för detta, enligt min syn att se på saken. Du har rätt att göra dina val, så länge de inte inskränker på mitt och andras liv och val. Just därför är två av veckans frågor ganska lätta att ta ställning till:

Utökat rökförbud på allmänt platser? Absolut. Men om man ska få välja vad man vill göra i livet då borde man ju få röka så mycket man vill. Ja, men i det här fallet gör du ett val som påverkar alla omkring dig. Om du röker får alla i din omgivning i sig ämnen de inte valt att stoppa i sig. Just därför får faktiskt rökarna flytta på sig. 

Ska vi ha franska i skolan? Nej, vi ska inte hålla fast vid det ämnet. Dagens elever vet mer om världen än de som bestämmer i den. De vet att de egentligen inte har någon nytta av franska eftersom det är ett så pyttelitet språk, eller som en av mina elever sa: "Det pratas bara i Frankrike, Belgien och några gamla kolonier". Dagens elever vill läsa spanska, kinesiska, arabiska och japanska. Kloka val med tanke på samtiden. Låt dem få välja, och låt oss ge dem deras val. 

Med detta menar jag att man kan enkelt se på frågor ur ett liberalt perspektiv och ofta hitta ett vettigt svar. Ideologier får idag ofta stå till sidan för personliga och känslomässiga utgångspunkter, vilket gör att vi lätt hamnar i de där tjafsigt diskussionerna ingen vill ha.

Ja, det var dagens fundering.
















2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Flyga ?

Onkel Olof sa...

En bra fråga eftersom det både finns stora fördelar och stora nackdelar.

Tanke 1: Vi flyger för mycket vilket påverka alla och världen negativt. Just därför bör vi avveckla

Tanke 2: Flyget för människor närmare varandra, räddar liv och ger möjligheter för många människor. På det sättet väl värt att utveckla och bevara.

Hur det påverkar ekonomi och annat är i sammanhanget inte intressant. Ekonomisk vinning är ofta bara kortsiktig.

Så vad jag egentligen tänker är att hur vi än vänder och vrider oss måste vi nog ha flyget kvar, men vi måste göra det vi kan att minska användandet. Det verkar ju inte som om människor är beredda att ge upp alla sina Thailandsresor för miljön, eller ens funderar kring tankar som: vi åker var tredje år och stannar lite längre. Utsläppsrätter ser jag bara som ett spel för galleriet.

Dags för gamla motboken med andra ord. Ge varje person en viss mängd flygresa per år, eller en koldioxidkvot att hålla sig till. Då skulle vi tydligt visa varje människas ansvar, och förhoppningsvis få bort allt det här onödiga lustflygandet i tid och otid.