onsdag 16 augusti 2017

Försvar och Stämma

Man ska vara förberedd

Jag kommer ofta in på frågor om att bygga ett samhälle som har en beredskap för olika scenarion. Ibland tänker jag att det är lite som att fylla sin bil. Man behöver inte bara fylla på bensin och serva den då och då, den ska även innehålla olika saker för att klara en olycka eller ett motorstopp. En filt, reflexväst, verktyg, första hjälpen och en vimpel att markera vilt man kört på är bara några saker att tänka på.

På samma sätt måste vi fundera på hur vi ska försvara vår vardag. Hur ska kommunikationer hålla för en kris? Kan vi klara av en översvämning? Hur gör vi om strömmen eller nätet slås ut? Detta är saker man inte funderar så mycket på när de fungerar, men blir väldigt jobbiga när de inte fungerar.

Till Centerstämman i höst har jag lagt en motion som kan vara en kugge i detta tänk. Den handlar om att återinföra den vapenfria värnplikten. Just nu har vi många ungdomar i Sverige i åldern 18-25 år, som varken pluggar eller arbetar. Detta av olika anledningar, men vad jag menar är att likväl som du ska stå i samhällets tjänst försvarandes gränserna med vapen makt, på samma sätt kan du stå till nationens förfogande i händelse av katastrof eller annat behov. Man skulle också kunna göra sin värnplikt inom vården, brandförsvaret eller skolan under en viss tid, där det finns behov av personalförstärkning.

Landet behöver en personalreserv. När den allmänna värnplikten monterades ned, försvann en stor resurs även för civilförsvaret. Genom att återinföra vapenfri värnplikt skulle detta kunna lösas, samtidigt som vi får en massa ungdomar ut i verkligheten och arbetslivet. En lösning med många vinster, med andra ord.


Idag fick ju också reda på att den nya försvarsöverenskommelsen mellan S, M och C är klar. 8,1 nya miljarder att försvara gränserna med. Det är bra. Men vi får, som sagt, inte glömma att vardagen måste skyddas från många håll, och det kräver en välgenomtänkt baklucka...








Inga kommentarer: