tisdag 30 juni 2015

Grekland i vår tid...



Sitter och läser om krisen i Grekland. Den är ju högaktuell i dessa dagar. Det är lätt att skylla på de lata grekerna som fifflat med skatt, lånat till välfärd och korrumperat sig själv och sina invånare. Men jag tycker man ska vara lite försiktig att fördöma. Vi har ju själva varit i den situationen. På 80-talet lånade vi hejdlöst och inte bara staten, utan också företagen levde på en tro att värdet på allting hela tiden skulle öka. Det blev kostsamt. 90-talets finanskris var ett riktigt bakslag, som många av oss kommer ihåg. Skillnaden mellan oss och Grekland den gången var att vi kunde släppa kronkursen och låta kronan "flyta". Grekland är ett euroland och kan inte göra lösningar som den.

Vilket som. Efter 90-talets finanskris kom man bl a fram till det så kallade överskottsmålet så att vi inte skulle komma i samma läge en gång till, och det har varit framgångsrikt för staten. Däremot har ju hushållen gjort lite som Grekland; alltså lånat mer än man kanske har råd med. Man klarar det så länge räntan är låg och pengarna rullar in, precis som Grekland hade det i början av euro-samarbetet, men om man förlorar jobbet och/eller räntan ökar så blir det rätt kämpigt, precis som Grekland fick det i samband med den ekonomiska krisen.

Alltså. Det är lätt att fördöma Grekland, men man kanske måste se på sin egen verklighet innan man äger den rätten.

När man sedan i samma tidning som man läser om Grekland ser en artikel där Magdalena Andersson säger att man kanske måste låna till sina reformer, då blir världen helt plötsligt väldigt liten.

Därför tycker jag att man ska ta lärdom av det som just nu sker i Grekland och övriga Europa. Hur ska vi själva gå vidare för att undvika framtida kriser? Hur bygger man ett land med långvarig stabilitet? Svaren är en av framtidens viktigaste frågor.

Så just nu är det tid att lära och studera, inte fördöma...







Inga kommentarer: